Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Acuut

Na een besmetting zullen er na enkele dagen milde symptomen ontstaan, maar tot die tijd ben je presymptomatisch. Een deel van de mensen krijgt echter helemaal nooit symptomen en dat aandeel van 20 tot 35 procent blijft asymptomatisch. Dit betekent echter niet dat men niet besmettelijk is. Men is in presymptomatische fase, maar ook als men asymptomatisch is, besmettelijk. Het maakt daarbij niet uit of men immuun is of niet. Mensen die immuun zijn, hetzij via een vorige infectie of vaccinatie zijn besmettelijk.

Het immuunsysteem identificeert de indringer door een kenmerk vast te leggen, een zogenaamde antigen. Dit kenmerk wordt verspreid via het immuunsysteem, waarvoor antistoffen worden geproduceerd. Dit proces kost 7 tot 10 dagen. Daarnaast wordt het kenmerk opgeslagen, zodat bij een volgende besmetting het leerproces overgeslagen kan worden. Indien men eerder besmet is geraakt dan kan men uit het immuungeheugen putten en direct reageren.

Indien het immuungeheugen minder goed werkt, door ouderdom of door een ziekte, kan het virus zich snel vermenigvuldigen waardoor een ziekte ontwikkelt. In eerste instantie is dat een combinatie van benauwdheid en pijn op de borst. Als het virus de kans krijgt, dan zal het zich verspreiden via de vaten en organen aantasten. Zo is myocarditis een reële mogelijkheid, ontsteking aan het hart door het virus. Daarnaast zijn er mensen die diabetes ontwikkelen als gevolg van COVID-19.

Ook de delen die afgeschermd zijn van het bloed, zoals de hersenen, kunnen soms worden betreden en dat verklaart concentratiestoornissen (brain fog). Dit wordt vooral in verband gebracht met langdurige symptomen van 12 weken tot langer dan een jaar. Dat noemt men long COVID of langdurige COVID en zowel jong als oud hebben daar mee te maken. De ouderen hebben een grotere kans om in het ziekenhuis te belanden en die kans ligt tussen de 0,02 tot 2 procent, afhankelijk van diverse risicofactoren zoals leeftijd. Bij jonge kinderen is dat zeldzaam, hoewel er tot halverwege 2021 bijna 300 kinderen in Nederland zijn opgenomen. Ook is het mogelijk dat men sterft aan COVID-19, eveneens afhankelijk van verschillende risicofactoren zoals leeftijd.

Inhoudsopgave