Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Afslanken

Ernstige symptomen worden in verband gebracht met een toename in gewicht. Het is daarom intuïtief om te veronderstellen dat als men afslankt dat men minder kwetsbaar is. Er zit een kern van waarheid in, maar het proces van afslanken zelf daarentegen brengt risico’s met zich mee. Dat komt omdat het lichaam terugvecht. Het is precies de reden waarom men na verloop van tijd terugvalt. Problematischer is dat het daar niet bij blijft, men eindigt veelal na elke poging op een iets zwaarder gewicht. Dit wordt ‘fat overschoot’ genoemd.

Afslanken heeft effect op het immuunsysteem en niet altijd positief. In een onderzoek zag men dat het interventiegroep die 10 procent van het lichaamsgewicht kwijt wilde raken over een periode van 7 tot 10 maanden, ook minder naturalkillercellen over hield. Het is dus mogelijk dat ze tijdens dat proces juist kwetsbaarder zijn. Het was ook een klein onderzoek en er zijn dus veel onzekerheden.

Als we ons concentreren op het dan gaat het waarschijnlijk om het overschot dat aanwezig is in de diepe buikholte waar ook veel organen liggen, het zogenaamde viscerale vet. Dat vet heeft een beschermende en voedende functie, maar als het teveel is dan zal dit leiden tot lage graad ontstekingen. Het immuunsysteem wordt dan overactief en het is een van de (vele) redenen waarom dit kan leiden tot een escalatie van symptomen. Visceraal vet laat zich echter niet heel gemakkelijk om verminderen met gewichtsverlies. De meest effectieve wijze is meer bewegen. Het effect van dieet en bewegen op het visceraal effect is ongeveer 20 staat tot 80. Bewegen is dus veel effectiever en levert minder risico op ‘fat overshoot’.

Inhoudsopgave