Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Immuunsysteem introductie

Het immuunsysteem is bestaat uit heel veel componenten, maar kan voor het gemak worden opgedeeld in 3 delen.

1. Eerste laag
Dit zijn de huid en de slijmvliezen die een fysieke barriere vormen tegen indringers

2. Tweede laag
Dit deel van het immuunsysteem is aangeboren en is vooral actief in het bloed, weefselvloeistof en in de lymfevaten. Het gaat dan vooral om een familie van witte bloedcellen die herkent wanneer cellen niet goed meer functioneren door bijvoorbeeld virus. Deze witte bloedcellen gaan dan over op vernietiging van deze aangetaste cel.

3. Derde laag
Dit deel van het immuunsysteem is adaptief en kan dus leren en onthouden. Er wordt eerst een deel van het virus geïdentificeerd als een uniek kenmerk, het zogenaamde antigen. Dat activeert de zogenaamde T-cellen die op hun beurt weer B-cellen helpen met ontwikkelen. Deze B-cellen produceren de antilichamen (immunoglobulinen) die binden aan antigenen en vernietigen. T- en B cellen reageren slechts op 1 antigen. Deze kennis wordt opgeslagen waardoor het immuunsysteem in de toekomst sneller kan reageren en 10 tot 15 x krachtiger reageert.

Bij een natuurlijk infectie zal het immuunsysteem zelf bepalen welk deel van de indringer het antigen zal opslaan. Bij een vaccin wordt een van te voren bepaald deel opgevoerd als antigen. De immuniteit van een vaccin is daarom veel specifieker.

Inhoudsopgave