Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Bewegen en fitheid

Dat bewegen gezond voor ons is, staat buiten kijf. Er is dan ook reden om aan te nemen dat fysiek bewegen en het verhogen van fitheid ons kan beschermen tegen de nare gevolgen van COVID-19. Hoeveel is onduidelijk, maar er zijn verschillende redenden om dat aan te nemen.

Lage graad inflammatie (ontstekingen) zijn een risicofactor voor ernstige COVID-19. Bewegen beteugelt deze vorm van inflammatie door een verhoogde circulatie, maar ook omdat het viscerale vet afneemt. Dit vet is niet zichtbaar, maar neemt toe als de onderhuidse vetdepots (die je vormen bepalen), voller komen te zitten. Het vet dat in de diepe buikholte gelegen ligt heeft doorbloeding nodig om vrijgemaakt te worden. Bewegen is dan ook 3 effectiever dan een dieet als het gaat om het verminderen van dit vet.

Krachttraining is nauwelijks geschikt om visceraal vet te bestrijden, maar toegenomen spiermassa daarentegen wordt wel in verband gebracht met minder problemen met COVID-19. Ook dat heeft een relatie met lage graad inflammatie en verbeterde eiwitproductie. De combinatie van de twee (kracht- en conditietraining) is dus algemeen gezondheid en geeft een beperkte bescherming tegen ernstige COVID-19.

Inhoudsopgave