Recent werd een uitspraak over vaccins van Willy Spaan, emeritus hoogleraar virologie, in twijfel getrokken door neuroloog Jan Bonte. Immunoloog Marc Veldhoen las de kritiek en kwam tot de conclusie dat Bonte zich beter met zijn eigen vak bezig kan houden.

De reactie van Jan Bonte waar Marc Verhoen een rood kruis doorheen zette.

Vergelijkbaar

De reactie van Jan Bonte bevat naast veel frustratie ook vooral veel aannames. De centrale vraag is of verzwakte virusvaccins te vergelijken zijn met RNA-vaccins? Ja, dat zijn ze zeker. Beiden maken gebruik van een leveringssysteem (LNPs of eiwitten) met daarin RNA. In beide gevallen worden deze in onze eigen cellen ingebracht en wordt het RNA vertaald in eiwitten. In beide gevallen worden stukjes eiwitten gepresenteerd en worden T- en B-cellen geactiveerd. Het argument dat een virus direct wordt herkend, maar het vaccin pas later, is onjuist. Sterker nog, het is precies andersom. Onze cellen herkennen een viraal eiwit niet direct, dus RNA binnen een eiwitmantel ook niet. Het wordt pas herkend nadat het is binnengedrongen.
Het vaccin-RNA is ook beschermd door een vetbolletje, maar er is veel vrij RNA. Dit wordt direct herkend en werkt als een adjuvant. Dit is ook de reden waarom het RNA aangepast moest worden, waarvoor de Nobelprijs is uitgereikt. Zonder die aanpassing zou het mRNA-platform nooit bruikbaar zijn geweest, omdat het immuunsysteem te snel reageert en er geen spike-eiwit wordt geproduceerd.

Vergelijk mazelenvirus

Als het gaat om specificiteit, kunnen niet alle virussen cellen binnendringen. Maar voor de immuunreactie maakt dat niets uit. Het mazelenvirus heeft CD46 als receptor, wat aanwezig is op elke cel met een kern. Dus, zelfs het mazelenvirus kan elke cel binnendringen. Het idee dat dit een bredere en betere reactie zou veroorzaken, is eveneens onjuist. Beide vaccins worden in de spier ingebracht en zorgen voor een systemische reactie. Dit mag niet worden verward met een infectie. Dan ontstaat er ook lokale immuniteit, zoals Trm-cellen. Is het totale aantal antigenen van belang? Ook niet. Het spike-eiwit is groots met vele epitopen voor antilichamen, ongeveer 54 voor CD8- en 23 voor CD4-T-cellen. Dat zijn er meer dan genoeg, en zoals gebleken is, is dat klinisch inderdaad voldoende. Het RNA is gemodificeerd. Het wordt daarom minder snel herkend, maar die stabiliteit draagt bij aan een kleine verlenging van de aanwezigheid. Het wordt nog steeds snel afgebroken. De stabiliteit zorgt juist voor een goede reactie en antilichamen

Jona Walk bevestigt de kritiek van Jan Bonte

Jona Walk bevestigde vreemd genoeg de kritiek van Jan Bonte op Willy Spaan in een beklag over vermeende intimidatie, waarop Daniel Tuinman een reactie schreef die op zichzelf staand de moeite van het lezen waard.

Spike eiwit

De claim van Spaan dat het spike-eiwit niet lang in het lichaam aanwezig blijft, blijkt eveneens te kloppen. Hoe Bonte het idee heeft dat de claim niet klopt wordt niet vermeld, maar het circuleert al een tijd, ondanks dat het meerdere malen ontkracht is. Zo staat het uitgebreid in detail beschreven in sciencebased medicine. Ook Healthfeedback heeft in meerdere artikelen toegelicht waarom het idee niet klopt dat het spike-eiwit niet maanden of jaren in het lichaam verblijft.
we recommend places with low vaccination rates to promote vaccines among those not already vaccinated, and for the government to provide financial support to the medical system in badly affected areas.”
Het idee dat Zweden een lage oversterfte kent wordt soms toegeschreven aan besmettingsimmuniteit, maar dat verklaart niet waarom Nieuw Zeeland, de laagste oversterfte kent. Het land was immers op slot tot iedereen gevaccineerd was. Zo zijn er echter wel meer sprookjes over Zweden.

Alternatieve oorzaken

Ruim twee jaar na het uitrollen van de vaccins zien we dat de oversterfte tussen landen met een hoge en lage vaccinatiegraad min of meer gelijk opgaat. Dat is heel goed te verklaren. Mensen sterven namelijk niet alleen aan corona. Er was inmiddels een flinke inflatie en een energiecrisis. Dat heeft levens gekost. Zo werden ouderen met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis vanwege de torenhoge energierekeningen. Ook hittegolven eisen slachtoffers, en in de zomer van 2023 heeft de temperatuur overal ter wereld records gebroken.

Er zijn ook aanwijzingen voor zorgmijding als gevolg van de inflatie, maar ook vanwege de toegenomen armoede. Er zijn dus veel redenen waarom de sterfte van mensen kan toenemen. Het idee dat dit allemaal door het mRNA vaccin wordt veroorzaakt is een onlogische conclusie die in strijd is met vele feiten.

Conclusie

De claims van Willy Spaan zijn correct. Het mazelenvaccin lijkt veel meer op het mRNA platform dan wordt verondersteld. Daarnaast is er geen overtuigend bewijs dat het spike-eiwit heel lang in het lichaam verblijft.  De tegenwerpingen van Jan Bonte zijn niet alleen aanmatigend, maar ook nog eens ongeïnformeerd.
  • Dit artikel is grotendeels geschreven door Marc Veldhoen met wat aanvullingen van Willy Spaan en Chi L. Chiu