Vaccineren doe je voor een ander? Daar wordt aan getwijfeld, maar dit was hét eindpunt van de RCT’s waarbij de interventie arm heel duidelijk minder besmettingen had dan de placebo arm. Dat was dé basis voor de goedkeuring. Als je niet besmet raakt, dan is het lastig om anderen te besmetten. Lees dat nogmaals! De claim van VWS was misschien niet waterdicht, maar allerzins redelijk.

Vaccineren remt namelijk de transmissie en dat gebeurt via twee mechanismen:

1. Verhoogde antilichamenniveau minderen kans op besmetting
2. Besmettelijkheidsduur na vaccinatie werd gehalveerd

Dat werd ook nog eens bevestigd in verschillende longitudinale gesloten cohort onderzoeken zoals de Britse ONS. Die selecteerden in 2021 willekeurig 100.000 mensen die ze allemaal regelmatig testte voor een periode van 3 maanden. De gevaccineerden bleken beter beschermd tegen besmetting dan de ongevaccineerden. Hetzelfde hebben we gezien met Rosenberg et al 2021 met 11 miljoen New Yorkers die drie maanden gevolgd zijn. Ook de SIREN studie die al ruim 2 jaar loopt en waarvan de zorgmedewerkers elke 2 weken worden getest toont dit aan. Vaccineren vermindert de kans om besmet te raken en als je besmet bent, is de besmettelijkheidsduur gehalveerd. Dat effect zwakt idd af en daarom hebben we een booster, maar dat is een andere discussie.

Aangezien de groep onder de 66 jaar het meest mobiel is, verspreiden zij ook het meest, waardoor de kwetsbaarste groepen ook harder getroffen werden. Dat was ook de conclusie in Zweden:

On Dec 15, 2020, the Corona Commission concluded that “the single most important factor behind the major outbreaks and the high number of deaths in [elderly] residential care is the overall spread of the virus in the society”

Aangezien je te maken hebt met een schaars en gedeelde resource, de zorg, had vaccineren ook zin. Uit verschillende analyses blijkt ook dat het vaccineren onder de 66 jr, een dosis-respons effect heeft met verminderde zorgdruk. Je deed het dus zeker ook voor een ander.

Verder is het dossier long COVID verre van gesloten. Die stille pandemie is zich nog aan het ontvouwen. En hoe graag men wil roepen dat het vooral psychosomatisch is, wijst het toenemend bewijs de andere kant uit.

Wat betekent dit nu? De pandemie is niet over, maar de kans op een zorginfarct mogelijk wel, zo stelt ook de WHO. Ze hebben dan ook 6 richtlijnen gepubliceerd om ons veilig naar de finishlijn te loodsen

Dat is een winst, maar de kwetsbaren blijven kwetsbaar en daar zouden we rekening mee moeten houden. Het betekent concreet dat je vraagt hoe ze contact willen houden. Is dat met afstand, op specifieke locaties, met maskers op? Dat weten we niet, vraag het ze. Vermijd ze iig niet, omdat het lastig is. Hoe het najaar uitpakt, weten we ook niet, maar het is nog niet over. Vaccineren deed je ook voor een ander en rekening houden met kwetsbaren doe je zeker voor een ander.