In de nieuwe integrale coronatrend monitor (week 18) is de oversterfte opgenomen. Het correlatie coefficient tussen nieuwe ziekenhuisopnames en oversterfte is 0,70 bij Omikron en 0,86 bij Delta.
1. Rioolwaarden voorspellen opnames met 1 week vertraging (r 0,81)
2. Opnames voorspellen oversterfte met 5 weken vertraging (r 0,70)
De samenhang is consistent, de gehele pandemie al, hoewel de verhoudingen zijn veranderd door de vaccins. Kijk daarvoor naar de ratio van rioolwaarden en ziekenhuisopnames. Na het vaccineren had je veel meer besmettingen nodig om hetzelfde aantal opnames te krijgen. Het vaccin werkt helaas voor 10% van de mensen onvoldoende en daarom houden we ziekenhuisopnames. Een daling van de OSI (maatregelenintensiteit) voorspelt toename rioolwaarden, maar die relatie ligt wat complexer, omdat als maatregelen lang aanhouden, de mobiliteit (volgens Google data) van de mensen toeneemt en besmettingen daarmee ook. Als mensen zich houden aan de maatregelen, dan werken ze.
Ronald Meester kan blijven insinueren zoveel als dat hij wil, als het gaat om vaccins en oversterfte, maar deze voorgenoemde factoren zijn genegeerd in zijn tenenkrommende publicatie. Laat hem eens deze factoren meenemen in zijn volgende analyse. Dat de interval veranderd is op het coronadashboard, zoals Maurice de Hond claimt, kan best zijn maar dat doet niets af aan het gegeven dat deze samenhang overeind blijft. Overigens zijn deze oversterfte cijfers van het CBS en niet van het coronadashboard. En verder is de Hond argwanend want de oversterfte is 3 maal hoger na de start van het vaccineren. Wederom een eenzijdige insinuatie, want precies in die periode kwam Delta, veruit de meest virulent variant tot nu toe. De ziekenhuisbedden werden daarnaast gedomineerd door ongevaccineerden.
De rioolwaarden zijn positief, het aantal besmettelijken daalt in rap tempo. Dat is een combinatie van hoge vacccinatiegraad en meestal daarover heen een besmetting, waardoor op de meest humane wijze superimmuniteit is bereikt. Hoe lang die stand houdt weten we niet, want dat kan van korte duur zijn gezien de varianten.
Daarnaast hebben we volgens het RIVM zo’n 700.000 immuungecompromitteerden waarvoor het vaccin mogelijk onvoldoende werkt. Van de diegenen wiens immuunsysteem het meest aangedaan is, beland 1 op 5 in het ziekenhuis na besmetting, zo blijkt uit deze preprint van Erasmus MC (Reshwan S et al 2022) . Ook in deze rustige fase is het goed om contact te houden met de kwetsbaren zonder ze in gevaar te brengen. Vraag wat zij prettig vinden (maskers, afstand, afspreken buitenlucht), maar negeer ze niet en isoleer ze niet. Zij horen ook bij de maatschappij.
Als laatste moeten we ons gaan bekommeren om long COVID patiënten die soms niet eens een fractie van hun leven terugkrijgen. De pandemie is niet over, we negeren hem gewoon. Dat is niet nodig, want je kunt prima genieten en rekening houden met elkaar.