Zoals verwacht een stijging van de ziekenhuisopnames (+15%), maar ook de rioolwaarden (30%). Dat zijn geen hele grote aantallen, maar de trend is opwaarts. Er zijn 20 nieuwe patiĆ«nten meer de afgelopen week en slechts 2 naar de IC’s. Toch is de bezetting totaal de afgelopen twee weken met 100 patiĆ«nten gestegen naar 430. De instroom gaat dus harder dan de uitstroom.

Ik heb een witte horizontale stippellijn getrokken en zie hoe de huidige rioolwaarden op hetzelfde punt staan als week 44 uit 2020. Kijk vervolgens naar de ziekenhuisopnames. Nu 230 maar toen 2300 nieuwe opnames. Dat was toen tien keer meer met dezelfde besmettingsgraad. Dat komt door superimmuniteit verkregen via het vaccin + 1 infectie. Nederland was nl gevaccineerd toen Delta losging en helemaal toen Omikron begin 2022 het stokje overnam. Ook tijdens de Deltaperiode was het beschermend effect al heel goed te zien in de verhoudingen riool/opnames.

Gaan de besmettingen de ouderen bereiken? Op dit moment zijn het vooral de 20-40 jarigen die de meeste besmettingen oplopen. Dat is het festival publiek dat afgelopen weekend van start is gegaan. Het is dus nog een week wachten om te zien of het overslaat, maar zelfs dan kun je afvragen of er echt grote problemen gaan komen. Dat was zelfs tijdens Delta niet het geval, alleen hadden we toen wel de nachtclubs gesloten. We kunnen ons waarschijnlijk beter concentreren op de boosterronde en geneesmiddelen voor de herfst en op een volwassen motivatie- en communicatiebeleid, zoals ik hier beschreef: