De EMA pleit voor opname van ‘hevige menstruatie’ als bijwerking van het coronavaccin, zoals te lezen is in dit NOS bericht. Ik werd meerdere malen getagd over het onderwerp, aangezien ik kennelijk het fenomeen bagatelliseerde.

Dat is geenzins het geval, aangezien ik aangegeven heb dat het belachelijk is dat het niet opgenomen is als ‘averse effect’ tijdens de RCT’s. Daarnaast heb ik gesteld dat menstruatiestoornissen een hele reeks aan oorzaken kan hebben. Laten we dit bericht dan even in perspectief zetten.

Er zijn kennelijk 27.000 meldingen. Dat is niet hetzelfde als menstruatiestoornis. Het LAREB doet nu onderzoek naar het fenomeen, dus we weten niet of er sprake is van 27.000 stoornissen, laat staan dat we er zeker van zijn dat het toe te schrijven is aan een vaccin.

Stel je voor dat het er 27.000 zijn dan weet ik nog steeds niet of dat veel is. Hoeveel was het in 2019 of 2010? Ik ben geen gynacoloog, maar volgens mij is plotselinge menorragie, hevig vaginaal bloedverlies, een van de meest voorkomende gynacologische klachten. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen rapporteert dat wel eens. Ook voor 2021.

Daarnaast zijn er veel mythes over menstruatie en met name de regelmaat van de cyclus. Zo kon ik uit de mond van Robert Sapolsky, (evolutionair) neuroendocrineloog en auteur van ‘Why Zebras Don’t Get Ulcers’, optekenen dat vrouwen die samen in één huis wonen hun menstruatieperioden op elkaar afstemmen. Zie video vanaf min 6:30 over het vermeende Wesley effect:

Dat was uit 2017, maar dat is in de vorige eeuw al ontkracht, zoals je o.a. hier, hier en hier kunt lezen. Ik heb een zwak voor de man, moet ik bekennen, maar hij geeft evolutionaire psychologie wel echt een slechte naam.

Daarnaast zijn er veel oorzaken. Wat dacht je van COVID-19 zelf? Of stress van de pandemie? Of van leefstijlverandering als gevolg van lockdowns? Heb zelf patienten gehad die na een verkeersongeval een jaar lang niet meer menstrueerden. Echt serieus, de mogelijkheden zijn eindeloos, maar het moet en het zal door vaccins komen. 

Natuurlijk zal verhoogde activiteit van het immuunsysteem, al dan niet door vaccinatie, bijdragen aan veranderingen van de menstruatiecyclus. Het is ook onderzocht. Deze groep vrouwen hield hun cyclus tenminste 16 weken bij met een app. Na het vaccineren van de 1e dosis werd de menstruatie uitgesteld met gemiddeld 0,71 dag. De 2e dosis met 0,56 dag. Als beide prikken plaatsvonden binnen dezelfde cyclus was het 3,91 dagen. Zo’n 6% die gevaccineerd werd constateerde een verlenging van 8 dagen of meer van hun cyclus tegenover 5% die niet gevaccineerd was. De verschillen zijn statistisch niet significant. Het komt in beide groepen voor, dus ook als je niet gevaccineerd bent.

Ik vind het nog steeds belachelijk dat er niet op gescreend werd tijdens de RCT en ik vind het prima dat LAREB er onderzoek naar doet, maar laten we niet doen alsof er slechts één mogelijke oorzaak is.