Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Ventilatie

In 2009 werd door de WHO al vastgesteld dat goede ventilatie nauwelijks iets doet aan het verminderen van besmettingen bij luchtwegvirussen en dat komt omdat het onwaarschijnlijk is dat virussen op grote afstand kunnen besmetten. Ze overleven de reis van enkele meters meestal niet. Slechte ventilatie kan wel besmettingsgevaar vergroten.

Zo werd in juli 2020 het verpleeghuis de Tweemaster in Maassluis getroffen. Er werden virusdeeltjes gevonden in het ventilatiesysteem, maar het RIVM vond het onwaarschijnlijk dat dit de bron van besmettingen zou zijn. Het ventilatiesysteem werd uitgezet en de ventilatie vindt nu plaats via de ramen in de kamers. Op 12 januari 2021 werd de Tweemaster opnieuw massaal getroffen. Dat kan niet aan de ventilatie hebben gelegen, want die stond uit.

Ook bleek een koor in september 2020 besmet te zijn geraakt, ondanks het gegeven dat de 3 ramen en 2 deuren tegenover elkaar open stonden. Voldoende ventilatie, maar het bleek onvoldoende te beschermen.

Ook is ventilatie nutteloos als men boven de harde muziek uit op 10 centimeter afstand naar elkaar staat te schreeuwen om elkaar te kunnen verstaan.

In België heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) net een officiële ventilatie aanbeveling tegen het SARS-CoV-2 virus gepubliceerd. Is er dan sluitend bewijs voor het beschermend effect van ventilatie? Nee, dat hebben ze niet. Zij beroepen zich op natuurkundige modellen waarbij ze het volgende stellen:

“Hoewel beoordelingen op basis van deze modellen een goede indicatie geven van de risico’s, blijven ze gepaard gaan met veel onzekerheden18 en vereenvoudigingen omdat ze gebaseerd zijn op een aantal parameters die op dit moment nog zeer onzeker zijn (bijvoorbeeld het kwantumgehalte). ”

Het is een voorzorgsmaatregel omdat ventileren altijd goed is. 10 liter luchtdebiet per uur per persoon is gezond, hetgeen overeenkomt met tenminste 40m3 luchtverversing per uur. Ze bevelen 50-80m3 ventilatie aan. Ventileren is goed, maar er is weinig bewijs voor doeltreffende bescherming tegen het virus. Over andere systemen trekken ze de volgende conclusie:

“Sommige systemen op de markt combineren verschillende behandelingswijzen (uv, uv-LED47, blue light, ozon, plasma, ionisatie, enz.). Er zijn momenteel geen aanwijzingen voor het bestaan van synergetische effecten tussen deze verschillende methoden, hoewel dergelijke synergiën wel bestaan voor sommige vervuilende stoffen (da Costa Filho et al., 2019).”

Ventileren is prima, maar er is weinig zekerheid over het beschermend effect.

Inhoudsopgave