Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Geïsoleerd

Regelmatig lezen we dat het SARS-CoV-2 nooit is geïsoleerd en dat men daar om niet kan stellen dat de effecten worden veroorzaakt door SARS-CoV2. Dat is echter onjuist.

Misverstand

Tijdens het publiceren van het eerste onderzoek over de PCR test is er gebruik gemaakt van delen van het genoom van SARS, de voorloper van SARS-CoV-2. Het genoom van SARS-CoV-2 was namelijk op dat moment nog niet volledig ontrafeld, maar de overeenkomsten waren opvallend. Aangezien SARS niet meer voorkwam, was het ook een veilige keuze. Hierdoor is het misverstand ontstaan dat het virus nooit is geïsoleerd. 

Gesequenced

Het virus is uit mensen afgenomen, zoals je hier kunt lezen. Het is dus gevonden, geïsoleerd en het genoom is in kaart gebracht (sequencing). Het genoom is vervolgens op 10 januari 2020 gepubliceerd. Vervolgens worden er dieren mee besmet en die krijgen COVID-19. Het virus veroorzaakt de ziekte. Dat is vervolgens nog vele malen gebeurd, zoals je hierhierhier en hier kunt lezen. Dit is een doorlopend proces, aangezien het virus continu muteert. Het is precies de reden waarom we weten dat er varianten circuleren.

Gefotografeerd

Om een ruimtelijk idee te krijgen van het virus worden er computermodellen gemaakt, aangezien die structuur belangrijk is voor het functioneren van het virus zelf en de interactie met de omgeving. Dat leidt soms tot het idee dat het virus nog nooit gefotografeerd is, maar dat is zeker niet het geval. Verderop tref je een foto met daarbovenop een computermodel geplaatst. 

Foto SARS-CoV-2

Hoewel het gerucht dat het niet geïsoleerd is, hardnekkig blijft rondgaan, zal geen viroloog dit claimen. Het is namelijk heel normaal dat virussen worden geïsoleerd en gesequenced. Het is een routinezaak. 

 

SARS-CoV-2 virus geisoleerd

 

Inhoudsopgave