Er wordt een grafiek verspreid via sociale media waaruit blijkt dat in 2021 meer hartaandoeningen zijn aangetroffen bij atleten dan in de voorgaande 10 jaar. Zover ik na heb kunnen trekken, klopt dit ook. Hiermee insinueert men dat het komt door vaccins. Dat is onwaarschijnlijk en daarnaast kun je niet loskoppelen van het gegeven dat 2020 veel minder incidenten had dan de voorgaande jaren.

De meest interessantte vraag is waarom zo weinig in 2020? Het antwoord is dat iedereen gezonder was in 2020 volgens TNO monitor arbeid. Er was geen griep en mensen sliepen meer, om maar een paar redenen te noemen. Lockdown, weet je nog? Atleten trainden weliswaar door, maar ze hadden geen moordend wedstrijdschema ernaast.

 

Atleten zijn gevoelig voor virale infecties

Plotselinge acute hartstilstanden komen 2 tot 4 maal vaker voor bij topatleten die doorgaans heel jong zijn. Dat heeft te maken met trainingsbelasting, slecht herstel, stress, maar ook met doping. Een uitgebreid overzichtsartikel over het onderwerp uit 2010. Een vaccin kan zeker het een en ander triggeren, maar dat doet een infectie ook. Dat komt omdat het immuunsysteem bij topatleten meestal ook niet geweldig is. Het is een van de redenen waarom het RIVM in 2009(!) al een rapport uitbracht over screening van atleten om plotse dood te voorkomen: In Nederland houdt 4% van de voetballers na een COVID infectie hartproblemen: Myocarditis kan tot 8 procent van de sterfte verklaren van topatleten en zijn extra gevoelig voor virusinfecties.

En waarom hebben we sinds we vaccineren meer incidenten van atleten die neerstorten op het veld? Omdat er in 2020 geen atleten op het veld stonden. Daarom! Pandemie, weet je nog? Dus meer problemen. Wij zijn gaan openen (en dus gaan spelen), nadat we zijn gaan vaccineren. Er is een verstorende variabele.

  1. Openen-wedstrijden-hartstilstanden
  2. Vaccineren-openen-wedstrijden-hartstilstanden

In beide scenario’s had het geleid tot meer hartstilstanden. Ooit scenario 1 overwogen?

Kansen liggen dus anders bij topatleten. Beschouw ze als een kwetsbare populatie. We moeten eens stoppen met wat we menen te zien bij atleten, waar een flink Baader meinhofbias inzit, als representatief voor wat er gebeurt bij de normale bevolking. Je gaat eerder dood, omdat je een topatleet bent. Maar nog belangrijker is dat elk vergelijk met Gijs en Griet die achter de geraniums zitten, totaal absurd is en niet moet gaan vaccineren omdat een elite atleet neerstort op het veld. Serieus, wie verzint dit?

Er zijn honderdduizenden mensen in Nederland die herstellen van een COVID infectie en honderdduizend die dat met behulp van een fysio doen. 1 op de 5 ziekmeldingen COVID mondt uit in 55 dagen ziekteverzuim. Dat zien we niet bij vaccinaties. En oversterftecurves lopen prima op met de ziekenhuisopnames. En laatste week december, idd geen oversterfte. Terwijl we dik aan het boosteren zijn.

 

 

Oversterfte en ziekenhuisbezetting COVID

Oversterfte en ziekenhuisbezetting volgen elkaar op in 2021 en suggereert dat er een verband is. In week 50 begon de oversterfte te dalen, toen de boosters werden uitgerold.

 

Conclusie

Topatleten zijn geen normale mensen. Ze kunnen nooit als bewijs worden opgevoerd voor je overtuiging. Het is appels met peren vergelijken. Het is sensatiezucht, niet meer en niet minder.