Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Experimenteel

De vaccins die op dit moment actief worden ingezet, zijn niet experimenteel en zitten niet in een testfase. Nadat de onderzoeken (de zogenaamde randomized controlled trials) zijn afgerond, zijn ze uit de testfase. Ze zijn dus veilig bevonden.

De vaccins zitten wel in een monitoringsfase, omdat je altijd te maken hebt met zeldzame genetische interacties. Die kun je echter alleen vinden door massaal te testen met veel grotere groepen; dus geen tienduizenden, maar tientallen miljoenen. Je voelt hem al aankomen: zodra je tientallen miljoenen moet testen, dan ben je massaal aan het vaccineren. Welkom in de echte wereld.

Hoe zit het dan met de doden die genoteerd zijn bij LAREB? Dat zijn registraties, geen bevestigde gevallen. Je weet dus niet of ze komen door het vaccin, maar je kunt wel al heel snel een idee krijgen. Als er per dag 150 mensen sterven aan een hartaanval, dan zal een deel daarvan recent gevaccineerd zijn. Komt het dan door het vaccin? Als dat zo is, dan moet het aantal mensen dat sterft aan een hartaanval toenemen als je een miljoen prikken per week zet. Dat is niet gebeurd. Sterker nog: de sterfte is drastisch afgenomen, exact in volgorde van leeftijdsgroep die gevaccineerd werd.

Inhoudsopgave